Pizza z gruszką
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Gruszka, gorgonzola i mozzarella – to trio, które na pizzy tworzy niesamowitą harmonię smaków. Słodycz gruszki idealnie komponuje się z intensywnym smakiem gorgonzoli, a mozzarella dodaje całości przyjemnej, kremowej konsystencji. Do tego świeży tymianek, który nadaje pizzy ziołowego aromatu. Jeśli lubisz eksperymentować z nieco nietypowymi połączeniami, ta pizza jest dla Ciebie!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Drożdże suche - 7 g
- Cukier - 5 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml
- Tymianek świeży - 5 g
- Gruszka - 130 g
- Ser gorgonzola - 60 g
- Ser Mozzarella - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, blacha do pizzy
Przepis krok po kroku
- Wymieszaj 1 szklankę mąki, drożdży, cukru i soli w dużej misce.
- Dodaj oliwę z oliwek i pół szklanki ciepłej wody, całość dobrze wymieszaj drewnianą łyżką.
- Stopniowo dodawaj kolejną szklankę mąki. Wyrabiaj, aż ciasto uformuje się w spójną, elastyczną kulkę.
- Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto wyrośnie, przełóż je na lekko posypaną mąką powierzchnię i krótko wyrabiaj, aż będzie gładkie.
- Ciasto rozwałkuj na dość spory okrąg.
- Przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pizzy i posyp solą, pieprzem i tymiankiem.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżeczki oliwy z oliwek i podsmaż na niej pokrojoną w plastry cebulę.
- Całą pizzę posyp serami i równomiernie ułóż pokrojoną gruszkę i karmelizowaną cebulą.
- Piecz pizzę przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która może gościć w menu, jednak należy pamiętać, że zawiera dość sporo kalorii.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny