Pizza z ananasem

Opublikowano: 27.06.2025 r.
Mąka pszenna, drożdże, passata pomidorowa, ananas w puszce i ser Mozzarella – to kluczowe elementy przepisu na pizzę z ananasem. Ciasto jest puszyste i chrupiące, passata nadaje wyrazistego smaku, a soczysty ananas idealnie komponuje się z roztopionym serem Mozzarella, tworząc zaskakująco pyszne połączenie.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Drożdże świeże - 20 g (1 plaster)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Ananas w puszce - 60 g (4 plastry)
- Passata pomidorowa - 30 g (3 łyżki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Pieczarki - 60 g (2 garści)
- Ser Mozzarella - 200 g (1 kula)
- Przyprawy - sól, oregano, bazylia, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Odrobinę mąki wymieszaj z pokruszonymi drożdżami i ciepłą wodą. Wyrób zaczyn, zostaw w misce i przykryj ściereczką na 40 minut.
- Pieczarki drobno pokrój i przesmaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Odstaw do ostygnięcia.
- Zaczyn wymieszaj z resztą składników i wyrób ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na stole, posmaruj passatą pomidorową i posyp oregano.
- Ułóż plasterki szynki i pokrojonego ananasa wcześniej odsączonego z zalewy.
- Na końcu dodaj pieczarki i plastry mozzarelli.
- Upiecz pizzę w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Zamiast sera mozzarella w zwykłej wersji możesz użyć wersji light. Będzie charakteryzowała się jeszcze niższą zawartością tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk