Pizza wiejska
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Czosnek, przecier pomidorowy, ser Mozzarella, kiełbasa podwawelska i szynka wieprzowa tworzą znakomitą bazę dla wiejskiej pizzy. Aromatyczny czosnek nadaje jej wyrazistości, a soczysta szynka i kiełbasa dodają wyjątkowego smaku. Całość dopełnia rozpływająca się mozzarella, tworząc pyszną, domową kompozycję. Idealna na wieczorne spotkania z przyjaciółmi!
Składniki dla 4 porcji:
- Drożdże suche - 7 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 480 g (3 szklanki mąki)
- Oliwa z oliwek - 25 ml (5 łyżeczek)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g
- Ser Mozzarella - 250 g (1 opakowanie)
- Cebula czerwona - 50 g (Pół dużej cebuli czerwonej)
- Ogórek kiszony - 120 g (2 średnie ogórki kiszone)
- Kiełbasa podwawelska - 100 g
- Szynka wieprzowa - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, duża miska, stolnica, blaszka do pieczenia, sitko, praska do czosnku, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Suche drożdże wsyp do 200 ml letniej wody. Dobrze je wymieszaj.
- Mąkę przesiej przez sitko, a potem dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Powoli wlej rozczyn i jedną łyżeczkę oliwy. Wstępnie połącz składniki, a potem wysyp całość na stolnicę i zagniataj ciasto ręcznie (ok. 15 min).
- Gotowe ciasto włóż do miski i polej 2 łyżeczkami oliwy. Miskę szczelnie zakryj folią spożywczą i odstaw na 25 min, aby ciasto wyrosło.
- Do garnka wlej 2 łyżeczki oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 1,5 min smażenia, dodaj przecier pomidorowy. Następnie wsyp łyżeczkę soli, nieco świeżo mielonego pieprzu, łyżkę oregano i łyżeczkę bazylii. Całość wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 10-15 min.
- Ser mozzarella zetrzyj na tarce.
- Cebulkę, ogórka, kiełbasę i szynkę pokrój według własnego uznania.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę i rozciągnij palcami, aż uformujesz pożądany kształt swojej pizzy. Spód polej sosem i dodaj dodatki.
- Piecz pizzę w 200 stopniach (grzanie góra-dół) przez ok. 15-20 min.