Pizza wegetariańska
Opublikowano: 04.05.2021 r.
Przecier pomidorowy, ser mozzarella light i pieczarki marynowane to kluczowe składniki tej smakowitej pizzy wegetariańskiej. Dopełnia ją papryka zielona, czerwona cebula i soczysty pomidor. Wszystko to na pysznym, domowym cieście na bazie mąki pszennej i świeżych drożdży. To prawdziwa uczta pełna różnorodnych smaków!
Składniki dla 1 porcji:
- Drożdże świeże - 10 g
- Cukier - 2 g (2 szczypty)
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (1 szklanka)
- Sól - 3 g (pół łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 5 ml (1 łyżeczka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 50 g (5 łyżek)
- Ser mozzarella light - 60 g (2 plastry)
- Pieczarki marynowane - 80 g (4 sztuki)
- Cebula czerwona - 40 g (1/3 sztuki)
- Papryka zielona - 70 g (1/2 sztuki)
- Pomidor - 180 g (1 sztuka)
- Kukurydza konserwowa - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania rozczynu.
- Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie (ok. 75 ml), dodaj łyżkę mąki, cukier, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min.
- Pozostałą ilość mąki wsyp do miski, dodaj sól i wyrośnięty rozczyn.
- Zagniataj całość rękami, ok. 5 min.
- Dodaj oliwę i zagniataj ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką, dokładnie przez kolejne 15-20 min, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W tym czasie umyj i pokrój warzywa i pieczarki.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkuj na placek.
- Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, posyp tartą mozzarellą i ułóż pieczarki i warzywa.
- Piecz w piekarniku ok. 15 min.
Komentarz dietetyka
Pizza wegetariańska to idealna wersja pizzy dla wszystkich wegetarian i osób ograniczających mięso. Dzięki temu, że jest bezmięsna najczęściej jest też mniej kaloryczna i zawiera mniej niekorzystnych nasyconych kwasów tłuszczowych. Duży dodatek warzyw zapewnia wyższą wartość odżywczą oraz sytość posiłku. Spożywana sporadycznie jest bezpieczna dla osób odchudzających sie, chorujących na cukrzycę czy choroby serca.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk