Pizza wegańska
Opublikowano: 29.10.2021 r.
Tofu wzbogacane wapniem, kolorowa papryka żółta, świeże pieczarki i soczyste pomidory koktajlowe to tylko niektóre z głównych składników, które sprawiają, że ta pizza wegańska jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa. Bazę zrobiłem z mąki pszennej i oliwy z oliwek, a całość dopełniła chrupiąca rukola i słodka kukurydza konserwowa.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 20 g
- Drożdże świeże - 40 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml
- Tofu wzbogacane wapniem - 400 g (2 kostki)
- Kukurydza konserwowa - 140 g
- Cebula czerwona - 100 g (1 duża sztuka)
- Papryka żółta - 200 g (1 średnia sztuka)
- Pieczarki - 200 g (7 dużych sztuk)
- Rukola - 40 g
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, blacha do pizzy
Przepis krok po kroku
- Drożdże rozprowadź w 240 ml ciepłej wody z cukrem, dodaj łyżkę mąki i pozostaw na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
- Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj zaczyn drożdżowy, oliwę z oliwek i łyżkę soli i zagnieć gładkie ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na około 90 minut.
- Tofu pokrój w kostkę, umieść w miseczce i dopraw przyprawą do kurczaka, dodaj olej rzepakowy i wymieszaj.
- Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je, aby uzyskać pożądany kształt. Wyłóż ciasto na blasze do pizzy.
- Ciasto posmaruj pomidorami z puszki z oliwą, tak aby pozostał wolny brzeg około 1-2 cm.
- Cebulę pokrój w pióra, pieczarki pokrój na cztery i podsmaż na patelni.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paski.
- Na wierzch ciasta układaj dodatki warzywne oprócz pomidorków i rukoli, dodaj też tofu.
- Piecz w nagrzanym do 280 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
- Wyjmij z piekarnika i wierzch posyp rukolą i przekrojonymi na połówki pomidorkami.
- Pizzę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Pizza wegańska to bez mięsna alternatywa pizzy dla osób na dietach wykluczających produkty odzwierzęce. Pizza jest dobrym źródłem węglowodanów prostych. Powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny