Pizza Thermomix
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Mąka pszenna, oliwa z oliwek, świeże drożdże i ser Mozzarella – to główne składniki potrzebne do przygotowania pysznej pizzy z Thermomixu. Dzięki temu wszechstronnemu urządzeniu zrobienie ciasta i aromatycznego sosu z passaty pomidorowej, czosnku i cebuli zajmie chwilę, a efekt zadowoli każdego miłośnika włoskich smaków.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka krupczatka - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Drożdże świeże - 25 g
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Passata pomidorowa - 150 g
- Czosnek - 7 g
- Cebula - 50 g
- Ser Mozzarella - 100 g
- Salami popularne - 30 g
- Przyprawy - sól, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek, cukier
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- wałek, miska, blacha do pizzy, ściereczka, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomixa wsyp mąki, dodaj 2 łyżki oliwy, sól, cukier oraz pokruszone drożdże.
- Wlej 160 ml letniej wody (około 35 stopni).
- Wyrób ciasto przez 3 minuty / "kłos".
- W tym czasie posmaruj miskę oliwą z oliwek.
- Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
- Naczynie Thermomixa umyj i dokładnie osusz.
- Do naczynia Thermomixa włóż cebulę i czosnek i rozdrobnij 8 sekund / obroty 5.
- Zgarnij kopystką na dno naczynia i wlej 10 ml oliwy.
- Duś przez 3 minuty / 120 stopni / obroty 1.
- Dodaj passatę pomidorową, łyżeczkę ziół prowansalskich, bazylii i papryki słodkiej.
- Wszystko razem gotuj przez 15 minut / 100 stopni / obroty 1.
- Odczekaj około 10-15 minut, aż sos trochę przestygnie i zmiksuj przez minutę / obroty 1.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat i rozwałkuj do kształtu blachy.
- Blachę do pizzy natłuść i delikatnie przełóż na nią ciasto.
- Ciasto posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym i posyp startą mozzarellą. Na wierzch ułóż kilka plasterków salami lub inne wybrane dodatki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-13 minut.