Pizza rolls
Opublikowano: 22.04.2021 r.
Ciasto francuskie, przecier pomidorowy i ser mozzarella to główni bohaterowie tego przepisu na pizza rolls. Przygotowanie jest mega proste: wystarczy rozłożyć ciasto, posmarować przecierem i posypać startą mozzarellą, pieczarkami oraz czerwoną papryką. Zwiń, pokrój na kawałki i upiecz! Proste, smaczne i idealne na każdą okazję.
Składniki dla 5 porcji:
- Ciasto francuskie - 330 g (1 arkusz)
- Przecier pomidorowy bez soli - 100 g (4 łyżki)
- Pieczarki - 60 g (3 szt)
- Ser Mozzarella - 125 g (1 kostka)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Wysmaruj jego wnętrze przecierem pomidorowym. Przypraw solą , pieprzem, ziołami i czosnkiem.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę i rozrzuć po cieście.
- Pieczarki i mozzarellę zetrzyj do 2 osobnych miseczek. Posyp nimi wnętrze ciasta.
- Ciasto francuskie zwiń ciasno w duży rulon od dłuższej strony. Nożem pokrój rulon na mniejsze kawałki.
- Gotowe kawałki lekko spłaszcz ręką i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.