Pizza na suchych drożdżach
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Mąka pszenna, suche drożdże, oliwa z oliwek, przecier pomidorowy i ser mozzarella to składniki, które stanowią podstawę tego przepisu na pizzę. Przygotowanie ciasta z użyciem suchych drożdży sprawia, że jest to doskonała opcja dla tych, którzy mają ochotę na domową pizzę bez większego wysiłku.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 260 g (2 szklanki)
- Drożdże suche - 30 g
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 80 g (4 łyżki)
- Ser Mozzarella - 125 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - tymianek, oregano, bazylia, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wlej niecałą szklankę letniej wody. Dodaj drożdże i odrobinę cukru. Wszystko wymieszaj za pomocą łyżki.
- Do dużej miski wsyp mąkę i powoli wlewaj wodę z drożdżami. Dobrze zagniataj. Dodaj oliwę i wyrób dobrze ciasto, by było gładkie. Odstaw je na 30-35 minut, by trochę wyrosło.
- Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj je. Na każdy płat ciasta nałóż po 3 łyżki przecieru, posyp ziołami i mielonym czosnkiem.
- Ser mozzarella pokrój na plastry i ułóż na pizzy.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pizzę.
- Piecz w nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut. Dokładnie tak samo postępuj z kolejną pizzą.