Pizza na cieście francuskim
Opublikowano: 21.03.2021 r.
Ser Mozzarella, ciasto francuskie, pierś z kurczaka i przecier pomidorowy – to główne składniki, które sprawiają, że ta pizza na cieście francuskim jest naprawdę wyjątkowa. Chrupiące, maślane ciasto w połączeniu z aromatycznym sosem pomidorowym i soczystym kurczakiem tworzą niesamowitą kompozycję smaków. Na wierzchu przepyszne plasterki Mozzarelli, które rozpływają się w ustach.
Składniki dla 4 porcji:
- Ciasto francuskie - 375 g (1 opakowanie)
- Ser Mozzarella - 250 g (1 opakowanie)
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Olej rzepakowy - 10 ml (2 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (2 łyżeczki)
- Pieczarki - 80 g (4 pieczarki)
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, tarka, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Z kurczaka wytnij błonki i żyłki, a następnie pokrój go w kostkę. Obtocz mięso w ulubionej przyprawie do kurczaka lub w samej soli i pieprzu. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso. Gotowego kurczaka odstaw na bok.
- Do garnka wlej oliwę. Na tarce zetrzyj czosnek i dodaj go do rozgrzanej oliwy. Po chwili wlej przecier pomidorowy i całość wymieszaj. Następnie dodaj łyżeczkę soli, świeżo zmielony pieprz, łyżkę oregano i łyżeczkę bazylii. Gotuj przez ok. 10-15 min.
- Ser mozzarella zetrzyj na tarce.
- Pieczarki pokrój w plasterki.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Gotowe ciasto rozwiń. Możesz zostawić papier, który na nim jest (dzięki temu nie musisz już kłaść dodatkowego papieru do pieczenia na blachę).
- Ciasto wysmaruj sosem, a potem dodaj ser, kurczaka, pieczarki i kukurydzę. Całość możesz posypać ziołami.
- Piecz ok. 20 min w temperaturze 190 stopni.