Pizza marinara

Opublikowano: 26.04.2025 r.
Passata pomidorowa, czosnek i świeża bazylia to kluczowe składniki pizzy marinarę. Ta prosta, ale smakowita kombinacja to kwintesencja włoskiego smaku, w której pomidory świetnie łączą się z intensywnym aromatem czosnku, a świeża bazylia dodaje całości niepowtarzalnego akcentu. To idealne danie na szybki i pyszny posiłek.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka do pizzy typ 00 - 250 g
- Drożdże suche - 8 g
- Cukier - 10 g (2 płaskie łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Passata pomidorowa - 250 g
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Bazylia świeża - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, sitko, rondelek, ręcznik papierowy, blacha do pizzy, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, dodaj dwie łyżki mąki, połowę cukru i dokładnie wymieszaj. Rozczyn pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i wymieszaj. W mące zrób wgłębienie.
- Do wgłębienia wlej rozczyn i wyrabiaj ciasto przez około 4 minuty.
- Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj połowę oliwy i wygniataj ciasto przez kolejną minutę.
- Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj je przez kolejne 15 minut.
- Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem pieczeniowym.
- Do rondelka wlej pozostałą oliwę, dodaj posiekany jeden czosnek i podsmaż go na złoty kolor.
- Następnie dodaj passatę pomidorową, szczyptę soli, pieprzu oraz pozostały cukier i dokładnie wymieszaj.
- Sos pomidory gotuj przez 5 minut bez przykrycia, aby sos zgęstniał.
- Wyrośnięte ciasto przełóż ponownie na stolnicę i wyrabiaj przez 10 minut.
- Następnie ciasto przełóż na blaszkę i ciasto rozciągaj na brzegi, aby uzyskać okrągły kształt pizzy.
- Ciasto na pizzę wysmaruj wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Listki bazylii umyj i osusz na ręczniku papierowym.
- Plasterki czosnku oraz listki bazylii poukładaj równomiernie na wierzchu pizzy.
- Pizze piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez około 15-20 minut.
Komentarz dietetyka
Pizza marinara to doskonała propozycja na pyszną kolację ze znajomymi. Pizza nie zawiera dużej ilości dodatków i ma mało kalorii jak na takie danie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny