Pizza margherita
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Pomidory z puszki, aromatyczny czosnek, przecier pomidorowy i dużo ciągnącej się mozzarelli - oto, co sprawia, że pizza margherita to prawdziwa klasyka. Przygotuj się na prostą, ale niesamowicie smaczną domową pizzę, która zachwyci każdego miłośnika włoskiej kuchni!
Składniki dla 4 porcji:
- Drożdże suche - 7 g (Całe opakowanie)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 480 g (3 szklanki mąki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (6 łyżeczek)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g
- Pomidory w puszce - 400 g (Krojone, bez skórki)
- Ser Mozzarella - 500 g (2 opakowania sera)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, tarka, duża miska, stolnica, blaszka do pieczenia, sitko, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- Suche drożdże wsyp do 200 ml letniej wody i dobrze wymieszaj.
- Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z łyżeczką soli. Powoli wlej 1 łyżeczkę oliwy i rozczyn, a potem wstępnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj ręcznie przez 10-15 min, aż będzie jednolite i puszyste.
- Wyrobione ciasto schowaj do miski i natrzyj je 3 łyżeczkami oliwy. Następnie szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 60 min.
- Do garnka wlej 2 łyżeczki oliwy, a potem starty na tarce czosnek. Po 1,5 min dodaj łyżkę oregano, łyżeczkę bazylii i wymieszaj. Dodaj przecier i krojone pomidory. Całość wymieszaj, a potem dodaj łyżeczkę soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Gotuj przez 10-15 min na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką, aby zredukować sos. Jeżeli lubisz kawałki pomidorów w sosie, nie musisz ich rozdrabiać.
- Ser zetrzyj na tarce i przełóż do miski.
- Wyrośnięte ciasto rozłóż na blaszce (nie musisz już jej smarować) i powoli rozciągnij je do brzegu. Polej je sosem, posyp serem i dodaj jeszcze nieco oregano.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz przez ok. 15-20 min.
- Pozostały sos wlej do miseczki i podaj do gotowej pizzy.