Pizza hawajska

Opublikowano: 15.05.2025 r.
Ananas w puszce, szynka kanapkowa i tarty parmezan to kluczowe składniki pizzy hawajskiej, które nadają jej ten charakterystyczny, słodko-słony smak. W towarzystwie świeżego ciasta z mąki pszennej i przecieru pomidorowego, tworzą naprawdę nietypowe, ale pyszne danie.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Drożdże świeże - 25 g (ćwierć kostki)
- Cukier - 5 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Ananas w puszce - 300 g
- Szynka kanapkowa - 200 g
- Przecier pomidorowy z solą - 50 g
- Ser parmezan - 150 g (tarty)
- Przyprawy - sól, bazylia
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, robot kuchenny, duża miska, papier do pieczenia, sitko, blacha do pizzy, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Jedną szklankę ciepłej wody wymieszaj z dodatkiem pokruszonych drożdży, cukrem oraz 4 łyżkami mąki.
- Składniki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Pozostałą mąkę wsyp do miski, dodaj do niej łyżeczkę soli, wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz olej.
- Składniki zagnieć przy pomocy robota kuchennego na gładkie, dość luźne ciasto.
- Miskę z ciastek przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.
- Ananasa odsącz na sicie i pokrój w kostkę.
- Szynkę również pokrój na mniejsze kawałki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na papierze do pieczenia rozłóż ciasto, posmaruj je przecierem pomidorowym i posyp bazylią, ułóż na nim kawałki szynki oraz ananasa i posyp tartym parmezanem.
- Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 15 minut.
- Gotową pizzę podawaj z ulubionymi dodatkami bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Pizza hawajska to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe lub przekąskę. Pizza jest dość kaloryczna, dlatego warto ograniczyć jej spożywanie szczególnie podczas diety redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny