Pizza carbonara
Opublikowano: 22.05.2023 r.
Boczek wędzony, jajka, śmietana i parmezan - oto kluczowe składniki pizzy carbonara, która łączy w sobie włoski klasyk z pyszną pizzą. Idealna na każdego głoda i każdą okazję. Połączenie chrupiącego ciasta z kremowym sosem i kawałkami boczku sprawia, że każde kęsy to uczta dla podniebienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Drożdże świeże - 15 g
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Cukier - 5 g
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Śmietana 12% - 100 g
- Czosnek - 10 g
- Jogurt naturalny - 50 ml
- Ser parmezan - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Utrzyj w misce drożdże ze szczyptą cukru. Całość odstaw na 10 minut.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, wlej drożdże i olej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrób podziel na 2 części i rozwałkuj je odrobinę.
- W miseczce zmieszaj śmietanę z jogurtem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz 1/3 łyżeczki gałki oraz 1 łyżeczkę ziół. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do sosu, wymieszaj.
- Sos nałóż na obie pizze.
- Boczek pokrój w kostkę i wyłóż na pizze. Całość posyp parmezanem.
- Jajka wbij na pizze.
- Placki przełóż na blachę i piecz w piekarniku nagrzanym do 230 st. C przez 10-12 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo tłuszczów nasyconych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny