Piwo z jajkiem
Opublikowano: 10.03.2022 r.
Piwo jasne, żółtko jajka i cukier – oto najważniejsze składniki w tym nietypowym przepisie na piwo z jajkiem. Przygotowanie tego napoju to prosty sposób na coś naprawdę oryginalnego i zaskakującego. Piwo nadaje wyjątkowy smak, a żółtko i cukier dodają gładkości i lekko słodkawego finiszu.
Składniki dla 2 porcji:
- Piwo jasne - 500 ml (2 szklanki)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Cukier - 24 g (2 łyżki)
- Przyprawy - cynamon, goździki
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, garnek mały, szklana miska, szklanka, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Piwo podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- W kąpieli wodnej ubij żółtko z dodatkiem cukru na puszystą masę.
- Pozostaw miskę na parze i pomału wlewaj gorące piwo.
- Gdy zgęstnieje, przelej do szklanek.
Komentarz dietetyka
Piwo z jajkiem to napój, który najczęściej jest spożywany w okresie jesienno-zimowym ze względu na jego właściwości zdrowotne. Jest to wysokokaloryczny napój, jednak spożywany okazjonalnie nie wpływa negatywnie a wręcz pozytywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki