Piszinger
Opublikowano: 29.09.2022 r.
Masło, mleko i kakao to główne bohaterowie w przepisie na piszinger, wyjątkowy deser składający się z wafli tortowych, które przełożone są pysznym kremem. Ten prosty, ale efektowny smakołyk zadowoli każdego łasucha dzięki idealnemu połączeniu słodkiego i kremowego nadzienia, w którym kluczowe role grają mleko w proszku i cukier.
Składniki dla 10 porcji:
- Wafle tortowe - 160 g (1 opakowanie)
- Masło - 200 g
- Mleko 2% - 125 ml
- Cukier - 165 g
- Kakao 16% (proszek) - 25 g
- Mleko w proszku - 70 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i dodaj pokrojone masło.
- Gotuj na małej mocy palnika tylko do rozpuszczenia masła.
- Gdy masło się rozpuści, wyłącz gotowanie.
- Dodaj kakao i wymieszaj dokładnie trzepaczką (ma nie być grudek).
- Ostudź masę (temperatura letnia, pokojowa) i dodaj mleko w proszku.
- Wymieszaj dokładnie trzepaczką, by nie było grudek.
- Przekładaj wafle masą. Rozsmaruj dokładnie masę na całej wielkości wafla i przykrywaj następnym waflem. Wierzch ciasta pozostaw bez masy.
- Wafle zabezpiecz folią i połóż na nich książkę (dosyć ciężką).
- Wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie można zdjąć książkę i próbować wafli.
- Najlepsze są po całej nocy w lodówce.
Komentarz dietetyka
Piszinger zawiera dużo nasyconego tłuszczu (nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych jest niekorzystny przede wszystkim przy chorobach układu sercowo-naczyniowego). Przepis jest wysokokaloryczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości