Piróg biłgorajski
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Ziemniaki, kasza gryczana i ser twarogowy to podstawowe składniki, które znajdziesz w tradycyjnym przepisie na piróg biłgorajski. To danie to taka nasza regionalna zapiekanka, gdzie ziemniaki i kasza łączą się w harmonijną całość z delikatnym serkiem. Idealne na rodzinny obiad albo ciepłą kolację w chłodniejsze dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Kasza gryczana - 200 g (2 woreczki)
- Ser twarogowy półtłusty - 300 g (2 opakowania)
- Jajko - 3 szt.
- Śmietana 18% - 50 g (2 łyżki)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, praska do ziemniaków, rondelek, blacha do pieczenia 20x30 cm
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, do miękkości. Przeciśnij je przez praskę do dużej miski.
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie przez 15 minut. Dodaj do ziemniaków i dobrze wymieszaj.
- Twaróg rozgnieć za pomocą widelca i dodaj do ziemniaczanej masy. Wbij 2 jajka i dodaj śmietanę. Dopraw całość solą, pieprzem i tymiankiem.
- Masło roztop w małym rondelku i dodaj do masy. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego masę.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 55 minut.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na wegetariański i zdrowy posiłek, pełen błonnika i białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny