Pilaf
Opublikowano: 18.10.2021 r.
Ryż biały, antrykot wołowy bez kości, marchewka i cebula tworzą bazę tego prostego, ale smakowitego pilafu. Dodatek oliwy z oliwek i pieczarek nadaje daniu nieco głębi oraz aromatu. To idealne połączenie składników tworzy pełne, sycące danie, które można przygotować bez większego wysiłku.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki)
- Antrykot wołowy bez kości - 100 g
- Marchewka - 150 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Pieczarki - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ryż opłucz i zalej gorącą wodą. Dodaj odrobinę soli i mocz przez 1 godzinę.
- Mięso pokrój w kostkę. Następnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso. Dodaj cebulę posiekaną w plasterki i podsmaż. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką i kuminem.
- Marchewki obierz i pokrój w słupki, pieczarki pokrój w kostkę i dodaj do garnka z mięsem i zalej wszystko wodą. Całość gotuj przez 50 minut.
- Do całości dodaj ryż i dolej wody. Gotuj dodatkowe 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Komentarz dietetyka
To danie, które jest zdrowe, jednak ze względu na dodatek czerwonego mięsa nie powinno gościć zbyt często w diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny