Piklowana cebula
Opublikowano: 13.01.2022 r.
Cebula i cukier to tylko początek! Przygotuj słoik pełen piklowanej cebuli, która doda wyjątkowego smaku każdemu daniu. Prosty przepis z minimalną liczbą składników sprawia, że możesz szybko cieszyć się jej wyjątkowym aromatem i chrupkością. To klasyk, który zawsze warto mieć pod ręką!
Składniki dla 5 porcji:
- Cebula - 2000 g (20 dużych sztuk)
- Cukier - 300 g (1,5 szklanki)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny, przekrój na cztery części.
- Umieść cebulę w słoiku, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach.
- Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj 0,5 l octu, cukier i sól, zagotuj.
- Gorącą zalewą zalej cebulę, zakręć słoiki.
- Umieść je w garnku, wlej wody do 3/4 wysokości słoików i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Słoiki wyjmij z garnka i postaw do wystygnięcia na zakrętkach.
Komentarz dietetyka
Piklowana cebula jest dodatkiem do wielu dan zawierającym dużo właściwości prozdrowotnych. Cebula jest świetnym źródłem witaminy C oraz kwercetyny. Dzięki właściwościom bakteriobójczym stosowana jest jako dodatek do syropów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny