Pikle z ogórków

Opublikowano: 01.06.2022 r.
Ogórki gruntowe, cebula, cukier, miód, musztarda francuska i ocet spirytusowy to podstawa przygotowania rewelacyjnych pikli z ogórków. Te kilka prostych składników i odrobina czasu wystarczą, by cieszyć się pysznymi, domowymi piklami. Wyrazisty smak i chrupkość ogórków w idealnym połączeniu z słodko-kwaśnym miksem na pewno przypadną do gustu każdemu fanowi przetworów.
Składniki dla 10 porcji:
- Ogórek - 2000 g (gruntowy)
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Cukier - 100 g
- Miód - 100 g
- Musztarda francuska - 300 g
- Ocet spirytusowy - 1000 ml (4 szklanki)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Ogórki umyj dokładnie.
- Słoiki wyparz wrzątkiem.
- Umieść ogórki w słoikach dość ciasno.
- Do słoików włóż ziarenka ziela angielskiego oraz liście laurowe.
- W garnku umieść 2000 ml wody, dodaj ocet.
- Wsyp cukier, sól, dodaj miód.
- Dodaj musztardę i wymieszaj dokładnie.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobne pióra.
- Zagotuj marynatę i wlej do słoików.
- Zakręć dokładnie i umieść w garnku.
- Wlej wodę do 2/3 wysokości słoików.
- Gotuj przez 15 minut.
- Wyjmij słoiki z garnka i umieść na ścierce dnem do góry.
- Słoiki przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.
Komentarz dietetyka
Pikle z ogórków to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Pikle zawierają małą ilość kalorii, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób na diecie redukcyjnej. Ogórki można podawać także osobom chorującym na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny