Pikle z cukinii
Opublikowano: 31.10.2021 r.
Cukinia, ocet spirytusowy i miód to główni bohaterowie tego przepisu na pikle z cukinii. Z ich pomocą stworzysz wyjątkowo smaczne pikle, które doskonale pasują jako dodatek do wielu dań. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina czasu, by cieszyć się własnoręcznie przygotowanymi piklami.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukinia - 1500 g (5 szt)
- Sól - 10 g (1 łyżka)
- Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
- Miód - 75 g (3 łyżki)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, słoiki, duża miska
Przepis krok po kroku
- Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dużą kostkę i przełóż do słoików.
- W garnku zagotuj 4 szklanki wody.
- Dodaj do niej ocet, miód, sól, liść laurowy, ziele i gorczycę.
- Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zalej nią cukinię.
- Pasteryzuj w garnku z gorącą wodą przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która nie będzie odpowiednia dla osób z insulinoopornością i cukrzycą, a także z chorobami układu pokarmowego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny