Pikantne skrzydełka
Opublikowano: 06.09.2021 r.
Papryczki chili, czosnek i miód to prosty zestaw, który zabierze Twoje skrzydełka na zupełnie nowy poziom smaku! Smak pikantny, aromatyczny, a jednocześnie subtelnie słodki. Wszystko na bazie soczystych i chrupiących skrzydełek kurczaka. Taka kombinacja składników sprawi, że nie będziesz mógł się od nich oderwać!
Składniki dla 10 porcji:
- Skrzydełko kurczaka - 1000 g (10 większych sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra, miód
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, płaskie naczynie z wyższym brzegiem
Przepis krok po kroku
- Przygotuj marynatę. W misce umieść 5 łyżek miodu, 5 łyżek sosu sojowego, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu, ostrą paprykę.
- Włóż skrzydełka do marynaty.
- Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
- Piecz w naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez 40-45 minut.
Komentarz dietetyka
Pikantne skrzydełka to zdrowsza wersja potrawy z restauracji typu fast food. Domowe skrzydełka są pyszne i nie zawierają sztucznych dodatków do żywności. Jest to danie stosunkowo nisko kaloryczne możesz więc je wykorzystać w jadłospisie diety redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny