Pikantna zupa wołowa Bun Bo Hue
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Żeberka wołowe, cebula i makaron ryżowy to klucz do pysznej pikantnej zupy wołowej Bun Bo Hue. Dodatek cukru trzcinowego i oleju sezamowego podkreśla wyjątkowy smak tej tradycyjnej wietnamskiej potrawy, która na pewno rozgrzeje każdy chłodny wieczór. Idealna mieszanka mięsa, aromatycznych warzyw i makaronu zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki dla 8 porcji:
- Żeberka wołowe - 1000 g
- Cebula - 400 g (4 sztuki)
- Cukier trzcinowy - 30 g
- Olej sezamowy - 60 ml
- Makaron ryżowy - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, kolendra świeża, sos rybny, czosnek, trawa cytrynowa, anyż, tajska bazylia, płatki chilli, liście limonki, limonka owoc, pasta krewetkowa
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Wlej do garnka wodę (ma być jej tyle, by zakryć mięso). Zagotuj wodę (bez mięsa). Na wrzątek wrzuć mięso i gotuj do zagotowania.
- Nad ogniem przypal 2 cebule.
- Wylej wodę, umyj garnek. Włóż obgotowane mięso do garnka, dodaj przypaloną cebulę, 4 sztuki anyżu, cukier, 7 plastrów imbiru, 2 ząbki czosnku, 5 liści limonki, 4 łyżki sosu rybnego, łyżkę pasty krewetkowej oraz łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Zalej wodą, by było jej maksymalnie 7 cm ponad poziom składników. Wszystko zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 2,5 godziny.
- Zrób sos. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj resztę posiekanej cebuli, pokrojone 3 ząbki czosnku, małą łodygę trawy cytrynowej (także posiekanej) oraz płatki chilli - około łyżeczkę. Podsmaż, cały czas mieszając. Smaż maksymalnie 3 minuty. Ostudź.
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przepłucz zimną, a następnie ciepłą wodą.
- Jak sos będzie chłodny, dodaj go do wywaru.
- Po około 2,5 godzinach gotowania bulionu zupę dopraw do smaku, jeśli trzeba (solą lub pieprzem).
- Do miseczki włóż porcję makaronu. Na nim ułóż dodatki: ugotowane mięso z wywaru pokrojone w nie za duże plastry, 1/4 limonki, liście tajskiej bazylii oraz kolendry. Wszystko zalej wywarem.
Komentarz dietetyka
Zupa zawiera wszystkie makroskładniki. Jest bogata w węglowodany, zawiera też białko i tłuszcz. Pikantne przyprawy zwiększają termogenezę.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości