Pijany izydor

Opublikowano: 14.11.2024 r.
Pijany izydor to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych wypieków z charakterem. Jeśli uwielbiasz czekoladowe słodycze, to zdecydowanie coś dla Ciebie.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 180 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
- Rum - 100 ml
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Cukier puder - 35 g
- Ekstrakt waniliowy - 2 ml
- Brandy - 30 ml
- Czekolada deserowa - 100 g (starta)
- Orzechy włoskie - 50 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij białka na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj cukier do białek, a po uzyskaniu sztywnej piany, dodawaj po jednym żółtku, delikatnie mieszając.
- Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie dodaj suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
- Wlej ciasto do formy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 25-30 minut. Po upieczeniu ostudź biszkopt i przekrój go na dwie równe części.
- Wymieszaj rum z 50 ml wody.
- Nasącz obie połówki biszkoptu, równomiernie rozprowadzając płyn.
- W misce ubij schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną masę.
- Delikatnie połącz ubitą śmietanę z serkiem mascarpone oraz ekstraktem waniliowym. Na koniec, jeśli chcesz wzmocnić smak, dodaj alkohol i delikatnie wymieszaj.
- Na nasączoną połówkę biszkoptu wyłóż połowę kremu, równomiernie rozprowadź.
- Przykryj drugą połówką biszkoptu i wyłóż resztę kremu na wierzch ciasta, tworząc równą warstwę.
- Posyp ciasto startą czekoladą i posiekanymi orzechami.
- Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby smaki dobrze się połączyły
Komentarz dietetyka
To opcja o wysokim indeksie glikemicznym i dużej zawartości cukru, powinna gościć w diecie od czasu do czasu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny