Pigwa na zimę
Opublikowano: 17.10.2024 r.
Owoc pigwowca i cukier to główni bohaterowie tego przepisu na pigwę na zimę. Wystarczy odrobina pracy, by przekształcić te dwa proste składniki w pyszny dodatek do herbaty czy deserów. Idealny sposób na przechowanie smaków jesieni przez całe zimowe miesiące!
Składniki dla 10 porcji:
- Owoc pigwowca - 1000 g
- Cukier - 500 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoiki
Przepis krok po kroku
- Owoce umyj, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w kosteczkę.
- Owoce przełóż do przygotowanych, wyparzonych słoików, zasyp je cukrem. Składniki wymieszaj ze sobą.
- Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 20 minut.
- Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera cenne składniki mineralne i witaminy oraz wpływa korzystnie na stan zdrowia.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny