Pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
Opublikowano: 16.09.2021 r.
Piersi kurczaka, świeży szpinak, aromatyczny czosnek, soczyste pomidory koktajlowe i pyszna mozzarella – to tylko niektóre z kluczowych składników tego smakowitego dania. Pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą to wyjątkowe połączenie, które zaskoczy Twoje kubki smakowe idealną harmonią aromatów i tekstur.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 sztuka)
- Szpinak - 100 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Pomidory koktajlowe - 200 g
- Ser Mozzarella - 125 g (1 kulka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Kurczaka umyj, osusz, dopraw i lekko skrop olejem.
- Czosnek drobno posiekaj i dodaj na patelnię z rozgrzaną oliwą. Dodaj szpinak i podsmażaj aż zwiędnie.
- Pomidorki przekrój na połówki lub ćwiartki.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pomidorki, szpinak i posyp startą mozzarellą.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Komentarz dietetyka
Warto wybrać mozzarellę w wersji light oraz śmietankę o obniżonej procentowej zawartości tłuszczu aby zredukować kaloryczność i zawartość niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk