Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą
Opublikowano: 30.06.2023 r.
Pierś z kurczaka, mrożony szpinak i ser feta to kluczowe składniki, które tworzą wyjątkowy smak tego dania. Dodatek śmietanki kremowej i bulionu warzywnego zapewnia kremową konsystencję, a cebula i olej rzepakowy dodają głębi smaku. Przepyszny i sycący posiłek, który doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Bulion warzywny - 250 ml
- Szpinak mrożony - 400 g
- Cebula - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Ser Feta - 100 g
- Olej rzepakowy - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Pierś przekrój na mniejsze płaty, dopraw ulubionymi przyprawami (np. przyprawą do kurczaka).
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj szpinak i podlej całość bulionem. Na koniec dodaj śmietanę. Duś przez chwilę, aż do zredukowania.
- Farsz przełóż na mięso, bliżej krawędzi jednak zostawiając mały margines. Boki złóż do środka, a mięso zroluj. Podepnij mięso wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż mięso.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlej łyżkę oleju, ułóż kurczaka i polej go przygotowanym farszem, dodaj fetę.
- Piecz 25 min w nagrzanym do 190 st. C piekarniku.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza dużo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny