Pierś z kurczaka zawijana w boczku

Opublikowano: 04.08.2022 r.
Piersi kurczaka bez skóry i wędzony boczek to kluczowe składniki na pyszną pierś z kurczaka zawijaną w boczku. Wystarczy trochę oleju rzepakowego, aby wszystko zgrabnie się upiekło. Dzięki tak szybkiemu przepisowi masz gwarancję smacznego i sycącego obiadu, który zadowoli każdego domownika.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 1000 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka podziel na porcje.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Każdy kawałek mięsa zawiń w plaster boczku.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż z obu stron przez 3-4 minuty.
- Pierś podawaj na dużym talerzu z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Komentarz dietetyka
Pierś z kurczaka zawijana w boczku to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie jest dość kaloryczne i nie będzie dobrym wyborem dla osób mających problemy z nadmierną masą ciała.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny