Pierś z kurczaka z serem mozzarella, suszonymi pomidorami z ryżem curry i surówką z sosem vinegret
Opublikowano: 28.03.2021 r.
Piersi kurczaka soczyste dzięki suszonym pomidorom i roztopionej mozzarelli, podawane z aromatycznym ryżem curry. Do tego dochodzi chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej i świeżych ogórków kiszonych, skropiona domowym sosem vinegret na bazie musztardy i miodu. To prosty i smakowity przepis, który łączy wyjątkowe smaki i tekstury na jednym talerzu.
Składniki dla 2 porcji:
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g
- Suszone pomidory - 70 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Masło - 20 g
- Ryż brązowy - 100 g
- Kapusta pekińska - 250 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Ogórek kiszony - 150 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Olej lniany - 30 ml
- Musztarda - 10 g
- Miód - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, skórka z cytryny, sok z cytryny, curry, chilli, bazylia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, pędzelek
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej, gdy ryż ugotujesz al dente i nie w torebce.
- Pierś z kurczaka w całości (nie krój, nie dziel) umyj i osusz. Natnij pierś wszerz tworząc równoległe kieszonki. Nie przecinaj do końca, by pierś się nie rozpadła. Kieszonki powinny pomieścić dodatki.
- Ser pokrój w niewielkie kawałki, suszone pomidory w paski a pomidorki koktajlowe na pół.
- W nacięte kieszonki wkładaj przygotowane wcześniej dodatki.
- Olej rzepakowy wymieszaj z przyprawami i posmaruj po wierzchu piersi.
- Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż na blaszce piersi i posyp startą skórką z cytryny. Wstaw do nagrzanego na 200 st. Celsjusza i piecz całość 35 minut.
- Umytą i wysuszoną kapustę posiekaj. Dodaj do niej pokrojoną paprykę i ogórka kiszonego. Wymieszaj z kukurydzą.
- Olej lniany połącz z musztardą i miodem. Dodaj łyżkę soku z cytryny, sól oraz pieprz i bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj sos do surówki i dobrze wymieszaj.
- Masło rozgrzej, dodaj ugotowany ryż, sól oraz sporą ilość curry. Smaż ryż przez 5 minut.
- Upieczone mięso podawaj z ryżem oraz surówką.