Pierś z kurczaka z pieczarkami
Opublikowano: 14.09.2021 r.
Piersi z kurczaka bez skóry, soczyste pieczarki, cebula i śmietana to główne składniki tego przepisu. Dodaj jeszcze bulion drobiowy, odrobinę oliwy z oliwek i mąkę pszenną, żeby wszystko ładnie zagęścić. Voila, masz prosty, ale pyszny sposób na szybki obiad, który zadowoli każdego domownika.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Pieczarki - 150 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Śmietana 18% - 150 g
- Bulion drobiowy - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Kurczaka oczyść z błonek i przekrój na mniejsze, cieńsze filety. Rozbij tłuczkiem, dodaj oliwę, przyprawy, mąkę i wymieszaj.
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plastry lub kostkę.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wyłóż mięso. Smaż ok. 3-4 minuty z każdej strony.
- Zdejmij mięso z patelni i na tą samą patelnię dodaj cebulę i pieczarki. Podsmażaj, aż będą zarumienione.
- Ponownie dodaj mięso na patelnię, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj zahartowaną śmietaną i gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.
Komentarz dietetyka
Ze względu na dodatek cebuli, czosnku oraz pieczarek, u osób z refluksem, czy zgagą, duża porcja tego posiłku może nasilić dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk