Pierś z kurczaka z grilla

Opublikowano: 02.04.2021 r.
Cytryna, oliwa z oliwek i pierś z kurczaka to tajemnica soczystej piersi z grilla. Słodko-kwaśny smak cytryny świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka, a oliwa z oliwek dodaje aromatu i pomaga zachować jego soczystość. To idealne połączenie smaków na letnie grillowanie!
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Cytryna - 40 g (pół małej sztuki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - tymianek, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, praska do czosnku, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, oczyść z pozostałych włókien i natnij wzdłuż dzieląc jedną pierś na dwa cieńsze filety.
- Przygotowane mięs roztłucz tłuczkiem do mięsa. Oprósz każdy kawałek solą i pieprzem.
- Do miseczki wyciśnij sok z cytryny, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę , tymianek oraz oliwę. Do marynaty włóż mięso z kurczaka, dokładnie je wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- W czasie gdy mięso się marynuje rozgrzej patelnię grillową.
- Mięso z piersi kurczaka ułóż na rozgrzanej patelni i smaż z każdej strony po około 5 minut.
- Gotowe mięso możesz podać z surówką z warzyw sezonowych oraz pieczonymi ziemniakami.