Pierś z kurczaka w sosie własnym

Opublikowano: 13.06.2025 r.
Piersi kurczaka bez skóry, bulion warzywny i skrobia ziemniaczana tworzą trzon tego przepisu na domowy obiad. W towarzystwie cebuli i marchewki danie zyskuje pełnię smaku, a odrobina oleju rzepakowego pozwala wszystko ładnie podsmażyć.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 filety)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 240 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi z kurczaka dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj kawałki mięsa, podsmaż około 5 min i ściągnij z patelni.
- Na tę samą patelnię dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę, delikatnie podsmaż.
- W garnku przygotuj bulion lub wlej wodę, podgrzej, a następnie dodaj mięso oraz warzywa.
- Gotuj całość na małym ogniu przez 10 min.
- Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną małymi porcjami.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować mięso z indyka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk