Pierś z kurczaka w sosie serowym

Opublikowano: 28.09.2022 r.
Piersi kurczaka bez skóry, cebula, śmietanka kremowa i ser topiony - to kluczowe składniki smakowitych piersi z kurczaka w sosie serowym. Delikatne mięso kurczaka w kremowym sosie serowym będzie genialnym uzupełnieniem makaronu tagliatelle. Dodatek czosnku oraz cebuli dodaje potrawie głębi smaku, a całość przygotujecie na oleju rzepakowym.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Makaron tagliatelle - 250 g (1 szklanka)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Ser topiony - 120 g (1 opakowanie)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej olej, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojone mięso i smaż 10 minut.
- Wlej śmietankę i dodaj serek topiony. Całość dopraw do smaku i podgrzewaj na małym ogniu.
- Makaron podawaj z kurczakiem i sosem serowym.
Komentarz dietetyka
Makaron możesz zamienić na ryżowy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk