Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
Opublikowano: 22.09.2021 r.
Piersi kurczaka bez skóry, pieczarki, cebula, śmietanka kremowa i jogurt grecki to wybuchowa kombinacja smaków w prostym daniu. Do tego odrobina oliwy z oliwek i świeżej natki pietruszki, aby dodać potrawie świeżości i koloru. Wszystko w jednym garnku, klasyczny comfort food na każdą okazję!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Pieczarki - 200 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (pół szklanki)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 125 ml (pół szklanki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w paseczki mięso z kurczaka. Całość smaż 7 minut.
- Po tym czasie na patelnię wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smaż przez 5 minut.
- W miseczce zmieszaj jogurt, śmietankę, 1/4 ciepłej wody, sól, pieprz, zioła prowansalskie i posiekaną natkę pietruszki.
- Rozmieszany płyn wlej na patelnię.
- Mięso duś przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, pełne białka. Warto połączyć je z kaszą lub pełnoziarnistym makaronem i surówką, by stworzyć w pełni zbilansowany posiłek.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny