Pierś z kurczaka w sosie kurkowym

Opublikowano: 29.04.2022 r.
Piersi kurczaka, świeże kurki, cebula, czosnek i kremowa śmietana – oto główne składniki tego dania. To połączenie sprawi, że mięso stanie się delikatne i soczyste, a sos kurkowy doda mu niepowtarzalnego smaku. Idealna propozycja na obiad, która zachwyci każdego smakosza grzybów i aromatycznych potraw.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Kurki świeże - 200 g
- Śmietana 18% - 180 g (1 opakowanie)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i oczyść, a następnie pokrój w kostkę i dopraw do smaku.
- Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
- Dodaj mięso, a następnie wlej śmietankę.
- Na samym końcu dodaj umyte, przekrojone na pół kurki.
- Danie posyp obficie posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem lub ziemniaczanym puree.
Komentarz dietetyka
Kurki przed smażeniem zamocz w misce z wodą, w ten sposób pozbędziesz się zanieczyszczeń.
~ Oliwia Gawron, dietetyk