Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
Opublikowano: 17.05.2022 r.
Piersi z kurczaka bez skóry i puszysta śmietanka kremowa to podstawa tego przepisu. Dodaj do tego drobno posiekaną cebulę, aromatyczny koperek i bulion drobiowy, a uzyskasz pyszny sos koperkowy. Całość podkręci jeszcze odrobina masła i oliwy z oliwek. Proste składniki, a smak jak z restauracji!
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Mąka pszenna typ 500 - 5 g (1 łyżeczka)
- Masło - 5 g (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Bulion drobiowy - 75 g (7,5 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 75 g (7,5 łyżki)
- Koperek - 30 g (1/2 pęczka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tłuczek do mięsa
Przepis krok po kroku
- Kurczaka oczyścić z błonek i pokrój na dwa mniejsze filety. Delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw i obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wyłóż kurczaka i podsmażaj z każdej strony ok. 2 minuty. Zdejmij na talerz.
- Na tę samą patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, dodaj masło i podsmażaj.
- Wlej bulion, przyprawy, zamieszaj i dodaj podsmażonego wcześniej kurczaka. Gotuj ok. 3-4 minut, przewracając mięso na drugą stronę w połowie czasu.
- Wlej zahartowaną śmietankę, dodaj posiekany koperek, wymieszaj i zagotuj.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć kaloryczność śmietankę warto częściowo zastąpić jogurtem naturalnym.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk