Pierś z kurczaka w sosie curry

Opublikowano: 02.07.2025 r.
Piersi z kurczaka bez skóry, puszka mleczka kokosowego, cebula, ząbki czosnku i czerwona pasta curry to najważniejsze składniki tego przepisu na pierś z kurczaka w sosie curry. Usmażone kawałki kurczaka w towarzystwie aromatycznych przypraw, zanurzone w kremowym mleczku kokosowym, tworzą wyjątkowe i sycące danie, idealne na obiad lub kolację.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Mleczko kokosowe - 400 ml (1 puszka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Czerwona pasta curry - 10 g (1 łyżeczka)
- Brokuły - 400 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Brokuły podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Mięso pokrój w kostkę i dopraw do smaku, a następnie wymieszaj z olejem.
- Usmaż mięso na patelni, wlej mleczko kokosowe i gotuj na niewielkim ogniu.
- Dodaj pastę curry i wymieszaj do połączenia się składników.
- Kurczaka curry podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Komentarz dietetyka
Zamiast pasty curry możesz skorzystać z przyprawy curry.
~ Oliwia Gawron, dietetyk