Pierś z kurczaka w sosie
Piersi kurczaka, śmietanka kremowa 30%, bulion warzywny i czosnek – to kluczowe składniki przepisu na pyszne danie, jakim jest pierś z kurczaka w sosie. Dzięki nim osiągniesz kremową konsystencję sosu, który doskonale komponuje się z miękkim, soczystym kurczakiem. Świeże zioła, takie jak natka pietruszki i koperek, dopełniają smak, podkreślając świeżość i aromat potrawy.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g (3 sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g (150 mililitrów)
- Bulion warzywny - 150 ml
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 15 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Masło - 15 g (1 łyżka)
- Cytryna - 24 g (2 plastry)
- Sok z cytryny - 24 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 6 g (1 ząbek)
- Natka pietruszki - 10 g (2 łyżeczki)
- Koperek - 8 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka oczyść z błonek. Przekrój je na pół wzdłuż.
- Na patelnie rozgrzej olej i podsmaż z obu stron piersi. Do smażenia dodaj ząbek czosnku.
- Przesuń je na bok, dodaj masło i wsyp mąkę. Wymieszaj ją z tłuszczem i całość zalej bulionem.
- Do piersi z kurczaka dodaj sok z cytryny, 1/2 łyżeczkę soli, sporą szczyptę pieprzu oraz papryki słodkiej.
- Gotuj 5 minut.
- Posyp natką pietruszki i koperkiem. Dodaj świeże plastry cytryny.
- Sos można doprawić świeżym rozmarynem.
Komentarz dietetyka
Pierś z kurczaka w sosie jest wyśmienitą, mięsną częścią obiadu. Aby danie było lżejsze zamiast śmietany 30% możesz użyć śmietany 12% lub jogurtu naturalnego. Jeśli taką formę przygotowania piersi z kurczaka spożywasz okazjonalnie nie musisz zamieniać składników ponieważ zjedzenia raz na jakiś czas bardziej kalorycznej czy tłustej potrawy nie wpłynie negatywnie na Twoje zdrowie jeśli odżywiasz się racjonalnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki