Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Opublikowano: 17.09.2021 r.
Pierś z kurczaka, szpinak, suszone pomidory w oleju, ser feta i ciasto francuskie - to główni bohaterowie tego przepisu. Razem tworzą wyjątkowe danie, które łączy soczyste mięso z aromatycznym nadzieniem i chrupiącym, złocistym ciastem. Idealne na sycący obiad lub elegancką kolację, podane z ulubionymi dodatkami.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Szpinak - 200 g
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Suszone pomidory w oleju - 100 g
- Ser Feta - 100 g
- Ciasto francuskie - 300 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Kurczaka umyj, osusz, oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw.
- Na patelni na oliwie podsmaż mięso, czosnek i szpinak.
- Dodaj pokruszoną fetę i pokrojone suszone pomidory i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto francuskie podziel na mniejsze części i na każdą z nich nałóż porcję farszu.
- Zawijaj w warkocz lub inny dowolny kształt.
- Tak przygotowane przekąski wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Ciasto francuskie jest dość kaloryczne i wysokotłuszczowe, na co warto zwrócić uwagę stosując diety redukcyjne.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk