Pierś z kurczaka po chińsku

Opublikowano: 14.09.2021 r.
Pierś z kurczaka po chińsku to prawdziwa uczta dla zmysłów! Soczysta pierś z kurczaka, doprawiona świeżym imbirem i aromatycznym czosnkiem, doskonale komponuje się z chrupiącą marchewką oraz kolorowymi paprykami czerwonym i żółtym. Całość podsmażana na oleju sezamowym i oliwie z oliwek, a na koniec posypana sezamem - to gwarancja niezapomnianych wrażeń smakowych.
Składniki dla 1 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g (1 filet)
- Marchewka - 45 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 125 g (1/2 sztuki)
- Papryka żółta - 125 g (1/2 sztuki)
- Imbir korzeń - 10 g (2 plastry)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Olej sezamowy - 10 ml (1 łyżka)
- Sezam nasiona - 10 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sos sojowy, imbir świeży, chilli, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, wok
Przepis krok po kroku
- Kurczaka obtocz w przyprawach.
- Papryki i marchewkę pokrój w słupki, czosnek i imbir drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę dodaj kurczaka i chwilę podsmażaj z każdej strony.
- Dodaj warzywa, czosnek, imbir i sos sojowy. Wymieszaj i smaż co chwila mieszając.
- Podawaj z ryżem, skropione olejem sezamowym i z nasionami sezamu.
Komentarz dietetyka
Ze względu na dodatek imbiru, czosnku i chilli u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, duża porcja tej potrawy może spowodować dolegliwości żołądkowo jelitowe, zgagę.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk