Pierś z kurczaka na parze

Opublikowano: 19.09.2021 r.
Piersi z kurczaka bez skóry i cytryna – oto, co jest potrzebne, żeby przygotować lekkie i soczyste danie na parze. Tylko dwa składniki, a efekt naprawdę jest zaskakujący. Prosty przepis, który nie wymaga skomplikowanych technik ani długiego gotowania, a smak pozostaje na długo w pamięci.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (1 średnia sztuka)
- Cytryna - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- parowar
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem.
- Mięso włóż do parowaru, na jej wierzch połóż plastry cytryny i gałązkę tymianku.
- Włącz parowar i gotuj 30 minut.
Komentarz dietetyka
Pierś z kurczaka na parze to beztłuszczowy sposób przygotowania soczystego mięsa. Mięso jest niskokaloryczne. Zawiera dużo białka pomagającego utrzymać prawidłową ilość tkanki mięśniowej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny