Pierś z kurczaka faszerowana
Opublikowano: 19.09.2021 r.
Piersi kurczaka faszerowane to pyszne danie z soczystym nadzieniem. Główne składniki to piersi kurczaka, suszone pomidory, ser gouda i jabłko. Soczysta pierś kurczaka w połączeniu z wyrazistym smakiem suszonych pomidorów i aromatycznym serem gouda tworzą idealne połączenie smaków. Dodatek jabłek nadaje potrawie delikatnej słodyczy.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Suszone pomidory - 150 g
- Jabłko - 240 g (2 małe sztuki)
- Ser gouda - 130 g
- Olej rzepakowy - 70 ml
- Cebula - 130 g (1 większa sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Pokrój jabłka z drobną kostkę. Pomidory pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce.
- Pierś przypraw solą i pieprzem. Natnij nożem aby wytworzyć sakiewkę na farsz.
- Jabłka dodaj na patelnie i duś chwilę z cebulą, dodaj suszone pomidory i dopraw solą i pieprzem. Do wystudzonego farszu dodaj ser i wymieszaj. Faszeruj piersi farszem.
- Obsmaż piersi na rozgrzanym oleju i przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Pierś z kurczaka faszerowana to danie zawierające dużo białka zwierzęcego. Jest ono także źródłem błonnika pokarmowego i pektyn zawartych w jabłkach. Ser żółty jest doskonałym źródłem wapnia, potrzebnego do prawidłowej budowy kości.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny