Pierś z kurczaka
Opublikowano: 15.09.2021 r.
Piersi kurczaka bez skóry i masło klarowane to kluczowe składniki tego przepisu. Delikatne mięso kurczaka, przyrządzone na maśle klarowanym, zyskuje wyjątkową soczystość i subtelny, maślany smak. Ten prosty, ale efektowny duet sprawia, że nawet codzienny obiad może nabrać odświętnego charakteru.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Masło klarowane - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz cytrynowy
Liczba porcji: 2
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Dopraw mięso solą i pieprzem cytrynowym.
- Połóż mięso w naczyniu do zapiekania i połóż na jego wierzch kawałki masła.
- Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
- Gotową pierś z kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Pierś z kurczaka jest mięsem o niskiej zawartości tłuszczu. Jest niskokaloryczna dlatego poleca się ją w dietach redukcyjnych. Wybieraj mięso z kurczaka hodowanego bez dodatku antybiotyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny