Pierś z kaczki z żurawiną
Opublikowano: 02.09.2021 r.
Piersi z kaczki ze skórą, mrożone owoce żurawiny, cukier i skórka z cytryny - to kluczowe składniki, które sprawiają, że piersi z kaczki z żurawiną to wyjątkowe danie. Delikatne mięso kaczki, lekko kwaśna i słodka żurawina oraz aromatyczna skórka z cytryny tworzą idealne połączenie smaków, które zadowoli każdego smakosza.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi z kaczki ze skórą - 300 g
- Mrożone owoce żurawiny - 100 g
- Cukier - 100 g
- Skórka z cytryny - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, patelnia mała, garnek mały, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Owoce żurawiny rozmroź i przełóż do rondelka. Zasyp cukrem, dodaj skórkę z cytryny i gałązkę rozmarynu. Duś na małym ogniu przez 30 minut, aż powstanie konfitura.
- Natnij skórkę kaczki nożem, tak aby tłuszcz mógł się swobodnie wytopić. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu około 4-5 minut z każdej strony.
- Podsmażoną kaczkę ułóż w ceramicznym naczyniu do pieczenia skórą do dołu, żeby tłuszcz miał możliwość się wytopić. Wstaw kaczkę do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
- Kaczkę wyjmij z piekarnika. Pozostaw aby odpoczęła około 10 minut.
- Gotową kaczkę pokrój w plastry. Wyłóż na talerz i polej sosem żurawinowym.
Komentarz dietetyka
Pierś z kaczki to bardzo zdrowe mięso drobiowe. Zawiera spore ilości żelaza dlatego zalecana jest osobom z anemią. Pierś z kaczki to dobra alternatywa dla kurczaka, którego spożywamy prawie co dziennie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny