Pierś z kaczki z piekarnika

Opublikowano: 10.04.2022 r.
Piersi z kaczki ze skórą i odrobina oleju rzepakowego to klucz do tego pysznego dania. Kaczka upieczona w piekarniku z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem robi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych smakoszach. Całość jest prosta w przygotowaniu i idealna na romantyczną kolację czy rodzinny obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi z kaczki ze skórą - 500 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie myjemy oraz osuszamy je ręcznikiem papierowym.
- Skórę piersi z kaczki delikatnie nacinamy wzdłuż. Następnie mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy je na noc do lodówki.
- Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy olej i szczelnie je zamykamy.
- Danie pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG dzięki czemu bez przeszkód możemy je wprowadzić do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk