Pierś z kaczki w sosie

Opublikowano: 06.04.2022 r.
Piersi z kaczki ze skórą, smażone na odrobinie oleju rzepakowego, to przepis na wyjątkowe danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Soczysta kaczka w aksamitnym sosie zachowuje idealną równowagę między chrupiącą skórką a miękkim wnętrzem, tworząc harmonię smaków, której trudno się oprzeć.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi z kaczki ze skórą - 500 g
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, liść laurowy, czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie skórę delikatnie nacinamy. Pierś z kaczki doprawiamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy na nim mięso skórą do dołu i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
- Następnie mięso zalewamy wodą powyżej jego poziomu. Dodajemy liść laurowy oraz rozmaryn.
- Pierś z kaczki dusimy pod przykryciem na mały ogniu tak długo, aż mięso będzie miękkie, a sos się zredukuje.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk