Pierś z kaczki w pomarańczach
Opublikowano: 05.08.2021 r.
Piersi z kaczki ze skórą, soczyste pomarańcze, oliwa z oliwek i czosnek – to kluczowe elementy tego aromatycznego dania. Pieczenie kaczki w towarzystwie aromatycznych cytrusów i czosnku sprawia, że każde mięsne kęsy wręcz rozpływają się w ustach, oferując niezwykłe połączenie smaków i zapachów.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi z kaczki ze skórą - 600 g (3 szt)
- Pomarańcza - 480 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, tymianek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miska, wyciskarka do cytrusów
Przepis krok po kroku
- Wyciśnij sok z 1 pomarańczy i wlej go do miseczki. Dodaj 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, tymianek, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Piersi kaczki dokładnie umyj i ponacinaj skórkę, by powstała kratka na całej powierzchni. Natrzyj każdą pierś bardzo dokładnie w powstałej marynacie i schowaj ją do lodówki na 40 minut.
- Na naczynie żaroodporne wylej 1 łyżkę oliwy i rozprowadź całość. Poukładaj w nim piersi i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie na wierzch poukładaj pokrojoną w plastry pomarańczę na piersiach i piecz kolejne 10 minut.
- Upieczoną kaczkę posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To danie zdrowe, jednak ze względu na dość sporą ilość tłuszczu nie powinno gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny