Pierś z kaczki smażona
Opublikowano: 07.03.2024 r.
Piersi z kaczki ze skórą to absolutny hit w kuchni. Wystarczy odrobina soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, żeby wydobyć z nich pełnię smaku. Ważne jest, żeby odpowiednio je obsmażyć, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca, a mięso soczyste. Ta kompozycja to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 1 porcji:
- Piersi z kaczki ze skórą - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Piersi z kaczki umyj zimną wodą, osusz i sprawdź, czy w skórze nie zostały pozostałości piór.
- Skórę natnij nożem kratkę uważając aby nie przeciąć mięsa pod skórą.
- Kaczkę dopraw solą i pieprzem.
- Mięso ułóż skórą do dołu na patelni i ustaw palnik na maksymalną moc.
- Smaż ok. 7 minut skórą do dołu, w międzyczasie nieznacznie obniżając moc palnika
- Odwróć mięso na drugą stronę i smaż ok. 4-5 minut.
- Zdejmij z patelni i odstaw na ok. 5 minut, a następnie pokrój w plastry.
Komentarz dietetyka
Pierś z kaczki to mięso bogate w białko, witaminy z grupy B i żelazo, dlatego warto uwzględniać ją w swojej diecie. Jeśli jesteś w ciąży, pamiętaj jednak, że mięso nie może być surowe w środku, aby nie ryzykować zakażeniami mikrobiologicznymi.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk