Pierś z kaczki pieczona w rękawie

Opublikowano: 07.04.2022 r.
Piersi z kaczki ze skórą to gwóźdź programu tego przepisu, podkręcone 2 łyżkami oleju rzepakowego, które dodadzą im soczystości. Pieczenie w rękawie to sposób na zachowanie całej dobroci wewnątrz mięsa, gwarantujący delikatność i aromatyczność. Przygotowanie tego dania to prosty sposób na elegancki posiłek, który robi wrażenie.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi z kaczki ze skórą - 500 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, rękaw do pieczenia, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie myjemy. Skórę piersi delikatnie nacinamy, a następnie przekładamy je do miski. Zasypujemy je przyprawami i odstawiamy na całą noc do lodówki.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Z obu stron obsmażamy mięso na złoty kolor.
- Na koniec zarumienione mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia i szczelnie go zamykamy.
- Pierś z kaczki pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Danie posiada niski IG, dzięki czemu bez przeszkód możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk