Pierś z kaczki pieczona

Opublikowano: 10.04.2022 r.
Piersi z kaczki ze skórą i odrobina oleju rzepakowego - to podstawa przepisu na soczystą pierś z kaczki pieczoną. Aromatyczna, chrupiąca skórka i delikatne, różowe mięso - tego można się spodziewać po tym daniu. Sekret tkwi w właściwym przypieczenie skóry, która zatrzymuje soki wewnątrz mięsa, zapewniając niezapomniany smak.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi z kaczki ze skórą - 500 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie skórę delikatnie nacinamy wzdłuż oraz przekładamy je do miski. Doprawiamy je i odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim mięso z obu stron na rumiany kolor. Zaczynamy od skóry tak, aby wytopił się tłuszcz.
- Podsmażoną pierś z kaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy ją w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. c.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk