Pierś z kaczki
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Piersi z kaczki ze skórą, czerwone wino, czosnek i świeży rozmaryn to główne składniki, które nadają temu daniu wyjątkowy smak. Soczyste mięso świetnie komponuje się z aromatycznym sosem na bazie wina, a dodatek czosnku i rozmarynu sprawia, że każda porcja jest pełna głębokiego, złożonego aromatu.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi z kaczki ze skórą - 370 g (2 filety)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- Piersi z kaczki wyciągnij minimum godzinę przed przygotowaniem. Muszą mieć temperaturę pokojową.
- Natnij skórkę na głębokość tłuszczu nie nacinając mięsa.
- Piersi połóż na zimnej patelni skórą do dołu.
- Ustaw największą moc palnika.
- Kiedy mięso zacznie skwierczeć i zacznie wytapiać się tłuszcz z piersi, zmniejsz moc palnika do około 1/3.
- Smaż pierś 7 minut, od czasu do czasu nią ruszając.
- Przełóż filety na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu przełóż na deskę skórą do dołu i pozostaw na 5 minut aby odpoczęło.
- Przed krojeniem posyp piersi świeżo mielonym pieprzem oraz gruboziarnistą solą.
Komentarz dietetyka
Pierś z kaczki jest mało tłustym mięsem, podobną ilość tłuszczu zawierają udka z kurczaka lub wątróbka. Jest bardzo zdrowa, jednak podawana smażona może być ciężko strawna. Oczywiście podawana na wyjątkowe okazje lub świąteczny obiad absolutnie nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Jeśli jednak jesteś jej wielkim fanem i spożywasz częściej, wybieraj inne formy jej przygotowania a smażoną pozostaw jako okazjonalną formę.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki